Εφηβος παραλίγο να πεθάνει από το άτμισμα, Χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη


Κατεβάστε την εφαρμογή μας για Android από το Google Play εδώ


Ένας Βρετανός έφηβος που νόσησε από το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, παρότρυνε πλέον τους υπόλοιπους να μην το αρχίσουν ή να το κόψουν όσο είναι νωρίς.

Ο Εβαν Φίσερ, 19 ετών, χρειάστηκε τη μηχανική υποστήριξη για να γλιτώσει την πνευμονική ανεπάρκεια που υπέστη από το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου. Κάπνιζε από τα 16 κι εδώ και μερικούς μήνες αποφάσισε να αγοράσει ηλεκτρονικό τσιγάρο για να το κόψει. Οι γιατροί θεωρούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρωταρχική αιτία της συγκεκριμένης πνευμονοπάθειας.

Ο Φίσερ δήλωσε ότι έβηχε και ανέπνεε με το ζόρι πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο. Έπαθε πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία και κατέληξε σε φλεγμονή του πνευμονικού ιστού.

«Άτμιζα περίπου τέσσερις και πέντε μήνες με φυσιολογικούς ρυθμούς, δηλαδή περίπου 15 φορές ημερησίως και το έκανα επειδή νόμιζα ότι είναι πιο υγιές από το τσιγάρο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στο τέλος χρειάστηκε μέχρι και μηχανική υποστήριξη για να ρέει φυσιολογικά το οξυγόνο του στο αίμα.

Ο Δρ Jayesh Mahendra Bhatt, πνευμονολόγος που παρακολούθησε την περίπτωση του Φίσερ, συνυπέγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood, στο οποίο αναφερόταν ότι ο ασθενής ήταν υγιής μέχρι που κόντεψε να χάσει τη ζωή του.

«Υπάρχουν δύο σημαντικά μαθήματα εδώ», συμπληρώνει. «Το πρώτο είναι πάντα να παρακολουθείτε την υγεία σας, όσοι από εσάς επιλέγεται να ατμίσεται. Το δεύτερο είναι ότι κάνετε λάθος όσοι πιστεύετε ότι το ηλεκτρονικό είναι πιο υγιές από το συμβατικό», καταλήγει το έγγραφο .

Πώς είναι ο Έβαν τώρα;

Μετά από έξι μήνες από αυτό το περιστατικό, ο ασθενής άρχισε να αναρρώνει και να πηγαίνει ξανά στις προπονήσεις πυγμαχίας.

«Είμαι περίπου 75-80% καλύτερα από πριν, αλλά δεν έχω αναρρώσει πλήρως» συμπληρώνει. «Το άτμισμα με κατέστρεψε, αλλά όσοι οι φίλοι μου με είδαν να καταρρέω, συνεχίζουν να ατμίζουν»